Hundetrening i et nøtteskall

Hunder har et grunnleggende ønske om å være sine eiere til lags. Når ting går galt, er det ofte på grunn av misforståelser eller fordi hunden ennå ikke har blitt opptrent. Det kan også være naturlige tendenser i hunden som tar overhånd, selv om hunden vet hva som forventes av den. For eksempel å jage naboens katt eller ikke høre på deg når det kommer noe annet i veien som er mer forlokkende og interessant.

Klar trening er nødvendig for at hunden skal fungere sosialt og i samfunnet, og ofte tar vi for gitt at hunden skal vite hvordan den skal oppføre seg uten at vi forklarer det for den. Så – hvordan forklarer man ting for en hund?

Den enkleste og beste måten er å fortelle hunden hvordan den skal oppføre seg i stedet for å fortelle den hvordan den IKKE skal oppføre seg. Fysisk og verbal straff kan føre til at hunden blir utrygg og utagerende. Dette ødelegger båndet mellom deg og hunden. I tillegg er det sannsynlig at hunden assosierer straffen med det den reagerte på, i stedet for med sin egen atferd.

For å gi et eksempel: Hvis du rykker i hunden din når den bjeffer på en annen hund, vil hunden IKKE assosiere straffen med egen atferd. Hunden vil sannsynligvis assosiere straffen med den andre hunden. Dette øker frykten og aggresjonen mot andre hunder, og dette er ikke målet med å trene en omgjengelig hund. Det finnes mange gode metoder for korrigering av problematferd som er langt mer effektive.

Framviser hunden din atferd du anser som et problem, og du ønsker å bli kvitt denne, er det viktig at å forhindre handlingen før hunden rekker å utføre den. Husk at jo mer en hund utfører en handling, jo mer innarbeidet og vanemessig blir den. Det som gjentas blir til trekk ved hundens generelle atferd. Prøv derfor å forebygge og stoppe handlinger du ikke ønsker skal gjentas på en måte som passer hunden din.

Husk at noen problemer vokser seg ut av kontroll etter hvert som hunden modnes. En god tilnærming er å fokusere på det du vil ha i stedet for det du ikke vil ha, men det er også viktig å løse årsaken til problemet og ikke bare skjule eller midlertidige berolige symptomet.

Grunnleggende for all problemløsning er at vi må endre hundens tenkning og følelser. Å fortelle at den gjør noe galt er ikke særlig effektivt, det gjør det faktisk verre. Det fungerer som negativ forsterkning ved at hunden mottar mye oppmerksomhet fra deg som følge av problematferd. Husk at det er du som er hundens trygge leder som skal vise den hvordan det skal gjøres. Rett oppmerksomhet mot det du ønsker mer av.

Ledelse og styring

Tydelig lederskap er en viktig del av det å være hundeeier. Lederskap må ikke forveksles med dominans. Mange kommer til meg og lurer på hvordan de best kan hjelpe hunden sin og hvordan de kan være en god leder for hunden sin.

Jeg spør alltid hva en god leder er. De vanligste svarene er «en som gir rom for personlig utvikling; overkommelige, men utfordrende oppgaver; en som støtter når det trengs, gir ros og god lønn. En god leder gir helst også frihet proporsjonalt med ansvarsområdet, og lederen tar ansvar i vanskelige situasjoner». Det er det hundehold handler om: Det er vår jobb å hjelpe hunden med å få selvtillit slik at den – sammen med oss – kan tilpasse seg ulike hverdagssituasjoner.

Det viktigste er å ha et forhold til hunden din som er basert på gjensidig tillit. Da er det lurt å tenke på hva som gagner forholdet mellom deg og hunden din?

  • At du som hundeeier er tydelig og konsekvent i din kommunikasjon.
  • At hunden ser på deg som en pålitelig og trygg ressurs som dekker behov (mat, lek, sosialt samvær osv.)
  • At dere har det gøy sammen, hviler sammen, møter utfordringer sammen og jobber sammen.
  • Og at hunden får være mye sammen med deg.

Prøv å inkludere hunden din så mye som mulig i hverdagen. Dra til et kjøpesenter der hunder er tillatt i stedet for å la dem være hjemme, velg en kafé eller restaurant som er hundevennlig, og la hunden din følge deg på ulike ærend. Det føles godt og løfter hundens selvtillit.

Selvtillit og selvfølelse

Alle eiere vil ha trygge hunder med god selvtillit og selvfølelse, noe som betyr at hunden er trygg på seg selv, uansett situasjon. Tidlig sosial- og miljøtrening skaper forutsetninger for at hunden skal vokse opp og bli en trygg hund med god selvfølelse og god selvtillit.

Å ikke stille urimelige krav til hunden er også viktig for hundens selvtillit. Det jeg ofte ser er hundeeiere som lar hunden gjøre ting på egenhånd, selv om hunden ikke klarer det. Dette svekker snarere hundens selvtillit og gjør den engstelig.

Hvis hunden utsettes for omgivelser, individer eller situasjoner den ikke er trygg på, vil dette ha en stor negativ effekt. Huden vil få lavere selvtillit og føle seg enda mindre trygg enn den gjorde i utgangspunktet. Hjelp hunden med å tilpasse seg ved å gradvis eksponere for det som er nytt, uvant og skummelt. Trapp opp tidsintervallene hunden eksponeres til den er trygg og kan regulere seg. Ro deg selv ned først slik at du kan vise vei. Hunden er et flokkdyr, du er hundens flokkleder. Er du rolig, vil hunden være rolig.

Hva er trening?

Akkurat som vi mennesker trenger noe å gjøre i løpet av dagen, lære nye ting og føle tilhørighet, trenger hundene noe å gjøre. En hund som er helt inaktiv og bare går på tur i bånd, har en tendens til å utvikle det vi mennesker kaller «problematferd». Kort beskrevet betyr dette at hunden finner på sine egne måter å underholde seg på fordi den er understimulert.

Noen raser krever mer enn andre, men selv en selskapshund trenger stimulering for å ha det bra. I prinsippet kan alt du gjør sammen med hunden din regnes som mosjon og aktivering. All tid sammen med hunden er bra for den.

Jeg liker å kombinere begrepet trening med aktivering når jeg snakker om hverdagstrening, for begge har det til felles at de er stimulerende for hunden. Det kan være å lete etter ting i gresset, trene på å gå tur, trene innkalling eller lydighet, men også å lære nye triks eller balansere på en stein ute. Sørg for at treningen er basert på samspill mellom dere, så vil det smitte over på hverdagen.

Mange tror at man må gå på avanserte kurs, gå på treningssenter og trene mye for å komme noen vei, men det er faktisk mye mer effektivt å trene lite og ofte. Dette er lettere for de fleste å opprettholde over tiden det tar å tilvenne hunden. Den beste treningen er den som blir gjennomført. Snik inn trening på gåturer og i stua – 5 minutter her og 2 minutter der – så vil du raskt se resultater.

Slik begynner du å trene

Mange starter tidlig med å trene øvelsene sitt, ligg, bli og kontakt ved tilkalling av hunden. Det er absolutt ikke noe galt i det, men jeg vil gjerne snu på flisa og starte med å lære hunden å ta ansvar for kontakten med deg som hundefører. Da slipper du å mase på hunden, og det gjør all annen trening mye enklere.

Uansett hva eller hvordan du vil trene hunden din, er det første steget alltid å lære hunden din at det lønner seg å søke kontakt med deg. Med andre ord dyrker du hundens lærevillighet før du bygger på med andre leksjoner.

Kontaktøvelser

Denne øvelsen er veldig enkel: Ta med deg hunden ut til et åpent, flatt plan (f.eks en eng). Stå passivt med hunden i bånd (så den ikke springer av gårde gang på gang). Så snart hunden ser på deg, roser du den og begynner å leke med den. Hold hodet kaldt og ta det rolig. Hvis hunden blir distrahert (ser unna, snuser rundt) løfter du hundens hode opp. Gi ros og belønning. En hund som snuser vil belønne seg selv, den kan ikke snuse ferdig, så prøv å stoppe den tidlig.

Du kan også gjøre en lignende øvelse med søtsaker. Slik gjør du det: Når hunden søker kontakt/ser på deg, roser du og legger ned en godbit. Still deg deretter et stykke unna eller bak hunden mens den spiser. Når hunden er ferdig med godbiten, tenker den på hva den skal gjøre for å få en ny belønning – du venter stille på at hunden kommer til deg og søker kontakt (ikke lokk den). Så snart den kommer og ser på deg, roser du og legger ned en ny godbit. Gjenta dette.

Det viktige spillet

Uansett om hunden din foretrekker belønning med godbiter eller ikke, er det beste du kan gjøre å leke med hunden din. Du kan bruke godbiten i lek ved å kaste den. Du kan løpe og la hunden jage deg, og leke med den når den får kontakt.

Lek har mange funksjoner:

  1. Det øker hundens selvbevissthet.
  2. Dere utvikler relasjonen og skaper et grunnlag for trening.
  3. Hunden blir mentalt og fysisk tilfreds.
  4. Leken holder hjernen «ung» og fleksibel, noe som opprettholder en god læringsevne.

Det er lurt å leke sammen med hunden i ulike miljøer, ikke bare én. Man kan ikke forvente at en hund skal kunne gå tur eller fokusere på en oppgave hvis den ikke kan delta i lek når dere er i andre miljø enn det som er velkjent. Begynn gjerne med å teste ut lek i ulike situasjoner og miljø. Når hunden blir vant til å holde fokuset på deg uansett hvor dere er, kan du begynne å la den «tigge» litt for å få i gang leken.Start med å leke i noen minutter, stopp så leken, vent på at hunden skal ta kontakt med deg, og fortsett så leken.

Du kan gjøre det vanskeligere ved for eksempel å snu deg bort fra hunden og vente på kontakt, for så å fortsette å leke. På denne måten vil du oppdra en hund som lærer seg å søke kontakt med deg i ulike miljøer og situasjoner.

Belønninger

Det er gjennom belønningene vi forteller hunden hva vi ønsker å se mer av. Belønningene blir hundens informasjon i treningen, også kjent som «positiv forsterkning» på fagspråket.

Så hva er en god belønning? Det enkle svaret er at det ikke finnes noe enkelt svar på det spørsmålet. Det er veldig individuelt for hver hund. Det er hunden din som bestemmer hva som er en god belønning.

Prøv å belønne hunden din med forskjellige godbiter, for eksempel ferdige hundegodbiter, ost, pølser, en ball, en kampleke, din gamle tøffel eller å jage deg. En god belønning er hva enn din hund ber om mer av. Hvis hunden liker belønningen og aktivt ber om mer, SÅ kan man gå videre til å be om atferd.

For å si det rett ut, finnes det tre måter å belønne hunden din på:

  • Søtsaker
  • Spill
  • Lovord

Det er viktig å huske at aktiviteten som er forbundet med belønningen nesten er viktigere enn selve belønningen. Prøv å se hvordan hunden din reagerer hvis du gir den en godbit uten å si noe eller vise et ansikt, sammenlignet med hvis du viser hvor glad du er med rosende ord og gester.

Det blir veldig tydelig for hunden din at den forstår hva du vil ha hvis du roser den med lek, godbiter og vokal ros. Da blir alt samarbeid og all trening så mye enklere.

Hvordan belønne hunden når den viser liten interesse?

Det kan hende at hunden viser liten interesse både for deg som fører og for belønningene. Den foretrekker å gå og snuse på gresset eller betrakte omgivelsene uansett hva du prøver. Da må man ta et skritt tilbake og gjøre litt research: hva liker hunden din? Det kan også være at miljøet er for vanskelig for hunden å trene i. Dette er veldig vanlig på treningsøkter når det er mye å se og lukte på. Det beste er å starte innlæringen i et miljø med få distraksjoner og deretter gradvis øke vanskelighetsgraden.

Hvis du har en unghund, er dette en liten påminnelse om å ta det med ro. Vi har en tendens til å ville trene mest når hundene våre er unge, men det er en utfordrende tid med mye hormoner i omløp. Unge hunder har noen ganger en tendens til å ha «bomull i ørene». Vær tålmodig og prøv å se det med humor – den vil vokse ut av det. Gjør det enkelt ved å gjøre det rett. Ikke utfordre valpen for mye, men sørg for å ha det gøy sammen for å bygge et langsiktig bånd. Fokuser mye på kontakt, teamarbeid og glede.

Læring

Trening skal alltid være gøy, spesielt når man skal lære seg nye triks og øvelser. Begynn alltid med din hund som utgangspunkt, alle er ikke skapt like. Derfor er jeg en stor entusiast av triksetrening og hundesporten. I motsetning til andre hundesporter der alle hunder sammenlignes på samme grunnlag, tar du alltid utgangspunkt i egenskapene og kompetansen til din egen hund. Her er det bare fantasien som begrenser.

Selv om du ikke ønsker å konkurrere, er det lurt å trene på triks. Hunden blir mentalt stimulert, men også bevisst på kroppen sin når den bruker den til noe nytt. I tillegg styrkes musklene og hundens selvtillit bygges.

Hvordan lære bort triks, vokabular og håndbevegelser

Det finnes to forskjellige måter å lære inn ting på, enten ved å forme eller ved å vise hunden. Jeg vil kort beskrive forskjellen mellom de to ulike måtene å lære på.

Shejping

Shejping (kommer fra engelsk (shape = å forme). Metoden er basert på at hunden selv skal finne ut hva den skal gjøre slik at den virkelig må tenke, i motsetning til når man f.eks. har en godbit i den ene hånden og viser den. Dette gjør også shejping mer mentalt krevende, så det er en god aktivering fordi du kan shejpe frem en rekke ulike atferder hos hunden din.

Som med all trening er timing ekstremt viktig for å nå målet raskere, og når du jager, kan du med fordel bruke en klikker, men det er ikke nødvendighet hvis du har et godt belønningsord som forteller deg når hunden gjør det rette.

Nedenfor ser du et eksempel på en forløpstrapp i trinnet «tråkke på en pute (pad eller plate)».

  • Hunden ser mot puten (klikk/si belønningsord og belønn hunden)
  • Hunden tar et skritt mot den (klikk/si belønningsord og belønn hunden)
  • Hunden snuser på den (klikk/si belønningsord og belønn hunden)
  • Hunden setter en labb på den (klikk/si belønningsord og belønn hunden)
  • Hunden setter to poter på den (klikk/si belønningsord og belønn hunden)
  • Hunden står med alle fire labbene på puten (klikk/si belønningsord og belønn hunden). Først når hunden har forstått atferden og hva den blir belønnet for, legger vi til den verbale kommandoen vi ønsker å bruke i fremtiden.

Viktig å ta hensyn til:

  • Små kriterier (del opp atferden) for å få belønningen
  • Bruk belønningsplasseringen for å gjøre det lettere for hunden å gjennomføre
  • Jobb med timingen for å hjelpe hunden med å forstå hva du ønsker

Læring ved demonstrasjon

Med denne tilnærmingen introduserer man et nytt trinn eller triks ved å fortelle hunden hva man vil at den skal gjøre ved å lokke den med godbiter og vise det med håndbevegelser. Kommandoen sies kun når hunden utfører øvelsen, IKKE under innlæringen.

Gjentatte ganger å bjeffe en kommando uten at hunden vet hva den skal gjøre, reduserer hundens oppmerksomhet på kommandoen. I verste fall fører kommandoen til at hunden føler seg frustrert og ukomfortabel fordi den ikke vet hva som forventes av den.

For enkelhets skyld tar vi utgangspunkt i samme oppgave som ovenfor – hunden skal stå på en målpute.

Første trinn: Vis hunden hva du vil at den skal gjøre ved å lokke godbiten ned på underlaget. «Frigjør» hunden ved å kaste en godbit som den kan gå og hente. Hunden vil da tenke på hva den skal gjøre for å få en ny godbit. Hjelp den ved å vise til puten igjen. Gjenta ved flere anledninger.

Trinn to: Når hunden forstår demonstrasjonen og gjør det uten misforståelser, er det på tide å begynne å introdusere kommandoen. Vis med hånden uten godbiter.

Trinn tre: Si stemmekommandoen før håndbevegelsen, slik at hunden begynner å forstå stemmen.

Trinn fire. Trapp gradvis ut håndassistansen slik at den kommer så sent som mulig etter kommandoen, men før hunden rekker å nøle. Snart vil hunden være i stand til å gjøre øvelsen på verbal kommando alene. Fjern håndbevegelsen og belønn med godbiter etter øvelsen.

Trinn fem. Ta nå et skritt tilbake og se om hunden kan reise seg opp fra underlaget kun ved hjelp av din stemmekommando.

Du bestemmer selv hvilken metode som passer best for deg og hunden din.

Til slutt

Husk at hundetrening ikke går fremover uten pauser og refleksjon. En hund trenger hvile for å lære og holde seg i gang. Noen ganger kan det lønne seg å gi hunden et par dagers pause mellom øktene. Med hviletid vil kronen settes på verket og hunden vil forstå hva du prøvde å lære den. Læring og hvile jobber sammen.

For noen er trening en naturlig del av hverdagen, mens det for andre er vanskelig å finne tid og motivasjon. Noen hunder har mye energi og det kreves mer for dem konsentrere seg i mer enn ett minutt. Andre hunder kan jobber i en time, hvor og når som helst.

Den eneste måten å lære hvilke treningsmetoder som fungerer best for hunden din, er å prøve, øve og feile. Din hund er din beste lærer om hvordan den fungerer, og du er hundens beste trener. Sammen kommer dere til å ha det veldig gøy så lenge dere setter trening på riktig nivå og går gradvis frem. Det viktigste er å finne en måte for deg og hunden din å ha det gøy sammen på, uansett hva det er.

Om hundetrener Caroline Øverland Crompton

Med sin nåværende hund Ayla, har hun blitt kåret Rallylydighetschampion i NKK  og deltatt i NM i rallylydighet. 

Hun trent Ayla til Klasse 3 i lydighet og bronsemerket i Agility. Caroline fikk 2. plass i Sitt og Blis Norgesmesterskap arrangert av Oslo Hundeskole i 2016. 

Caroline har vært en aktiv bidragsyter i Oslo og Omegn Dressurklubb, og har tidligere hatt stilling som treningsleder i rallylydighet. 
Som hundetrener setter Caroline sterkt fokus på positiv belønning.
Hun mener at dette er den beste måten å få en motivert hund som virkelig ønsker å jobbe for deg.
Nøkkelen er å finne ut av hva det er som best motiverer hunden, og aldri gjøre det så vrient at det blir for vanskelig for hunden å lykkes.
Målet er at vi først og fremst skal ha det gøy sammen

Legg til din overskrift her

Scroll to top